Hovedinnhold
Image
Tre nydelige måter å tilberede juleribbe!

Tre nydelige måter å tilberede juleribbe!

Ingredienser

Til «Svor ned» trenger du:

• 1 stykke tynnribbe (3-4 kilo)

• 150 g grovt salt (25 g salt per kilo)

• Svart pepper, grovkvernet

• Ca. 1 l vann

 

Til «Svor opp» trenger du:

• 1 stykke tynnribbe (5-6 kilo)

• 150 g grovt salt (25 g salt per kilo)

• Svart pepper, grovkvernet

• Ca. 1 l vann

 

Til «Laaangsom» trenger du:

• 1 tynnribbe med bein, ca. 3 kg

• 1 ss grovkvernet svart pepper

• 3 ss salt (ca. 10 gram pr. skje)

• ca. 1,2 l vann

 

Slik gjør du

Vi har funnet tre nydelige måter å tilberede juleribbe! Hvilken er din favoritt?

 

 

«Svor ned» Tid: 3 timer

Slik gjør du:

 

1. Gni rikelig med salt og nykvernet pepper på begge sider av ribba 2 dager før den skal stekes (slik at det får trekke godt inn i kjøttet). Dekk til med plastfolie og sett den kjølig.

 

2. Legg ribba i en langpanne med svorsiden ned. Hell vann i formen og dekk med aluminiumsfolie. La ribba dampe på 200 ℃ i ca. 1 time.

 

3. Ta ut ribba og rut svoren med en skarp kniv. Ha den tilbake i langpannen og lag en «ball» av aluminiumsfolie eller sett en liten asjett under ribba for å bygge den opp på midten slik at fett renner av og ned i pannen.

 

4. Stek videre på 180-185 ℃ i minst 2 timer. Ha litt mer vann i langpannen slik at ribbesjyen ikke steker tørr.

 

5. Hvis du sliter med å få jevnt sprø svor kan du sette ribba litt under grill i noen minutter. OBS! Da er det viktig å følge med slik at svoren ikke blir brent.

 

6. Ta ut ribba, og la den hvile i ca. 15 minutter før du skjærer den opp.


TIPS! Hvis det er noen deler av svoren som fremdeles ikke er sprø, så kan en varmluftpistol gjøre susen.

 

 

«Svor opp» Tid: ca. 2 timer

Slik gjør du:

 

1. Gni rikelig med salt og nykvernet pepper på begge sider av ribba 2 dager før den skal stekes (slik at det får trekke godt inn i kjøttet). Dekk til med plastfolie og sett den kjølig.

 

2.Legg ribba i en langpanne med svorsiden opp. Hell vann i formen og dekk med aluminiumsfolie. La ribba dampe på 190 ℃ i ca. 50 minutter.

 

3. Ta ut ribba og rut svoren med en skarp kniv. Krydre med litt ekstra salt og nykvernet pepper mellom rutene. Ha den tilbake i langpannen og lag en «ball» av aluminiumsfolie eller sett en liten asjett under ribba for å bygge den opp på midten slik at fett renner av og ned i pannen.

 

4. Stek videre på 200 ℃ varmluft i ca. 30-40 min. Øk deretter temperaturen til 225 ℃ og stek videre i ytterligere ca. 20-30 minutter. Pass på at ribbesjyen ikke steker tørr ved å ha i litt mer vann om behov. Flytt til slutt ribba i bunnen av stekeovnen og sett grillelementet på fullt. Stek i ca. 5 minutter så svoren puffer opp og blir sprø. OBS! Pass på så ikke svoren blir brent.

 

5. La ribba hvile i ca. 15 minutter, da beholder den saftigheten. Når du skal skjære opp den ferdige ribben er det best at svoren ligger ned. Da ser du også hvor ribbeina er saget over og hvor det er lettest å skjære.

 

 

«Laaangsom» Tid: ca. 6 timer

Slik gjør du:

 

1. Gni rikelig med salt og nykvernet pepper på begge sider av ribba 2 dager før den skal stekes (slik at det får trekke godt inn i kjøttet). Dekk til med plastfolie og sett den kjølig. (Hvorfor er det viktig at den skal ligge ned?)

 

2. Legg ribba i en langpanne med svorsiden opp. Kok opp vann med en spiseskje salt og øs det kokende vannet over hele svoren. Snu deretter ribba slik at den ligger med svoren ned i vannet.

 

3. Sett ribba i ovnen og plasser et steketermometer i ribbas tykkeste del. Stek ribba på 170 ℃ uten varmluft i 1 time til kjernetemperaturen er ca. 70 ℃.

 

4. Skru ned til 90 ℃ varmluft og snu ribba med svorsiden opp. Lag en «ball» av aluminiumsfolie eller sett en liten asjett under ribba for å bygge den opp på midten slik at fett renner av og ned i pannen.

 

5. Sett inn steketermometeret på nytt i midten av den tykkeste delen. Stek videre i 4 timer. I løpet av denne tiden øker kjernetemperaturen sakte og den kan nå 85 ℃.

 

6. Skru deretter opp temperaturen til 110 ℃ og stek ytterligere 1 time før du øker til 150 ℃. Kjernetemperaturen er nå ca. 90–92 ℃. Stek videre i 30 minutter.

 

7. Skru opp til 210 ℃, kjernetemperaturen er nå cirka 96 ℃, og stek videre i ytterligere 15 minutter.

 

8. Sett på grillfunksjon og «poff» svoren i noen minutter. FØLG NØYE MED!

 

9. La ribba hvile i minst 10 minutter før du skjærer den opp.

 

 

 

God Middag!