Ribbe med sjysaus og rødkål
Ingredienser
For 6 personer
Ribbe:
2 kg tynnribbe
3 ts salt
2 ts pepper
Ca. 2 dl vann
Rødkål:
800 g rødkål, finstrimlet
2 epler uten skall og kjerne, revet
3 dl grønnsakskraft
4 ss balsamicoeddik
1 ss brunt sukker
1 ts salt
Sjysaus:
Stekesjy fra ribben
1 dl vann
4 ss smør
3 ss mel
Salt og pepper
Evt. litt sukker
Slik gjør du
Ribbe tilberedning:
Snitt ruter i det øverste laget av svoren med en skarp kniv. Gni inn ribben med salt og pepper, legg den med svoren ned i en langpanne, dekk pannen med folie og la den stå i kjøleskapet i 1-3 døgn.
Snu ribben og plasser en dyp tallerken, opp ned, under ribben så den blir litt høyere på midten og fettet kan renne av. Hell i vann i pannen, dekk godt med folie og damp ribben midt i ovnen på 230 °C i 45 minutter så svoren blåser seg opp.
Fjern folien, senk temperaturen til 200 °C og stek videre i ca. 1,5 time. Om svoren ikke blir sprø kan du bruke ovnens grillinnstilling, men pass på så den ikke svir seg.
La ribben hvile i 20 minutter og server med kokte poteter, rødkål og sjysaus.
Rødkål oppskrift:
Ha ingrediensene i en gryte, kok opp og la kålen småkoke under lokk i ca. 40 minutter. Rør om av og til. Smak til med salt, sukker og/eller eddik.
Sjysaus oppskrift:
Kok ut ribbepannen med vannet, skrap godt i bunnen og sil av ribbesjyen.
Smelt smør i en gryte, tilsett mel og la det brunes under omrøring.
Rør inn ribbesjy og smak til med salt, pepper og eventuelt litt sukker. Ønsker du en tynnere sjy, kan du tilsette litt ekstra kraft.