Hovedinnhold
Spekemat

Spekemat til maihøytiden, mengdeberegning og tips til tilbehør

Planlegger du å arrangere et spekematlag til 17. mai? Enten det er en avslappet sammenkomst eller en større feiring med venner, vet vi hvor utfordrende mengdeberegningen kan være. Vi har satt sammen en guide for å hjelpe deg med nøyaktig beregning per person, sammen med deilige ideer til tilbehør som vil imponere gjestene dine.

Spekemat på koldtbordet

Mai er høytid for sosiale sammenkomster, og spekemat er perfekt å servere enten som en rask frokost, brunsj, middag, eller som spekefat til tapasbordet eller et større koldtbord.

 

Mengdeberegning og tilbehør

Hvor mye spekemat skal beregnes per person? Som regel går det mest av spekeskinke, så det kan være lurt å ha mest av denne, resten fordeles på spekepølser og fenalår.

 

Som tilbehør kan du velge noe så enkelt som flatbrød, brødpinner eller annet godt brød. Noen dipper, som pesto og aioli, eller mer norske varianter som rømme og majones er perfekt til. Oliven og søte tomater passer godt sammen med dette - og du kan i tillegg fylle på med frukt og bær av ulike slag. For eksempel melon, jordbær, fiken eller druer. Ønsker du et tradisjonelt spekebord, er potetsalat og eggerøre fantastisk godt tilbehør. Pynt gjerne opp spekefatet med oppskjært ananas, kiwi og pasjonsfrukt.

 

Mengdeberegning til ca 10 personer: 

  • 600 gram spekeskinke/coppaskinke
  • 250 gram fenalår
  • 120 gram morrpølse
  • 100 gram viltpølse, annen spekepølse
  • 100 gram fårepølse
  • 100 gram salami