Hovedinnhold
Image
Julebakst - lussekatter oppskrift

Lussekatter

Ingredienser

Ca. 30 stykker

150 g smør
5 dl melk
50 g gjær
150 g sukker
0,5 ts salt
2 ts kardemomme
1 g safran eller 0,5 ts gurkemeie
Ca. 13 dl hvetemel
1 sammenpisket egg
1 dl rosiner
 

Slik gjør du

Smelt smør og tilsett melk.

Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Hvis du bruker tørrgjær blandes denne i melet. Bland i resten av væsken.

Rør i sukker, salt, kardemomme, safran eller gurkemeie og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er doblet i størrelse.

Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i mindre deler og trill dem til lange, fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter, form til lussekatter og legg på bakepapirkledd stekeplate.

Hev under plast på et lunt sted i minst 15 min.

Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene midt i ovnen ved 250 °C i ca. 5-8 min til de blir gylne.

Avkjøl litt på rist før du serverer lussekatter til dine gjester. De smaker aller best lunkne.

Lussekatter er en tradisjonell julebakst til Luciafeiringen, men de smaker også ypperlig ellers i jula!