Hovedinnhold
Godt på grillen - grillet melon

Gode tips til grillsesongen

Endelig er sommeren her igjen, og med den også den etterlengtede grillsesongen. Vi nordmenn elsker å grille. Hva er vel hyggeligere enn et deilig grillmåltid med familie eller venner mens sola skinner fra klar himmel?

Uansett om du har en stor eller liten grill, og om du har en kullgrill, gassgrill eller elektrisk grill, kan du grille så og si alt. Har du for eksempel testet grønnsaker på grillen? Det smaker helt fantastisk – enten du griller tomater, squash, mais, aubergine, asparges, paprika, chili eller vannmelon for den saks skyld. Grillen fremhever smaken i grønnsakene. Du kan også grille løk og hvitløk.

Slik får du perfekt resultat hver gang du griller

Det finnes noen grunnleggende prinsipper som gjelder både når du griller på en kullgrill, gassgrill eller elektrisk grill. Det viktigste er å la grillen bli skikkelig varm før du begynner å grille. Mange blir utålmodige og starter for tidlig, noe som faktisk kan ødelegge hele grillmåltidet.

Griller du med kull, som mesterkokkene foretrekker, er det ekstra viktig å vente til kullet er skikkelig varmt før du griller for å få best mulig effekt av varmen. I tillegg unngår du at smaken av tennvæske setter seg i maten.

Er det kjøtt på menyen gjør du lurt i å temperere kjøtten en halvtimes tid før du legger det på grillen. Dette gjelder også pølser. Hvis kjøttet kommer rett fra kjøleskapet vil varmen fra grillen føre til at porene i kjøttet eksploderer, og dermed forsvinner saften. Noe som resulterer i at kjøttet blir tørt og seigt, og dermed ødelagt. Du kan ødelegge selv de lekreste kjøttstykker på denne måten.

Det er også viktig å vente med å snu kjøttet til du har fått en skikkelig stekeskorpe. Da slipper kjøttet også lettere fra grillen.

Sørg for å ha grillformer i aluminium innen rekkevidde

Når det du griller, uansett om du griller kjøtt, fisk, kylling eller grønnsaker, har fått en skikkelig grillskorpe på begge sider kan det lønne seg å legge det over på indirekte varme. Har du ikke en grill med et område for indirekte varme, kan du bruke grillformer i aluminium. Griller du et stort kjøttstykke, som for eksempel en hel ytrefilet, indrefilet eller en entrecote, stikker du et steketermometer inn i midten av kjøttstykket og lukker lokket på grillen. Så er det bare å vente til kjøttet får den ønskede temperaturen. I mellomtiden kan du for eksempel grille grønnsaker, som ikke skal ligge så lenge på grillen før de er ferdige.

Husk godt tilbehør

Tilbehøret er viktig når du skal servere et lekkert grillmåltid. Her kan du lese mer om hvordan du piffer opp alt fra pølser, til hamburgere, fiskeburgere, sommerkoteletter og annen grillmat, med enkle hjemmelagde marinader og toppinger . Hva med å lage en deilig lun potetsalat som passer ypperlig til all grillmat?

 

Uansett hva du skal grille i sommer, håper vi du får den perfekte grillmaten hver gang!